Vasilić primio Zlatka Sindičića, koji je krv darovao više od stotinu puta

U prigodi obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić u svom je uredu upriličio svečani prijam dobrovoljnog darivatelja Zlatka Sindičića, “jubilarca” koji je tom plemenitom činu pristupio već više od stotinu puta. U društvu spomenutog darivatelja, ovoj su svečanoj prigodi nazočili i Marija Jakominić te Antun Lončar, ravnateljica i predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Krk. Spomenuti je Straobašćan, doznajemo, tim svojim ostvarenjem ušao u umnogome poseban “krug” najustrajnijih otočnih darivatelja krvi, povezanih u Klubu darivatelja krvi “100 kapi” koji okuplja darivatelje sa stotinu i više davanja, odnosno darivateljice sa 75 i više davanja s područja cijelog otoka. A spomenuto društvo, uz Sindičića, danas čine još i Davorka Zahija, Berislav Manestar, Zdravko Petrić, Zoran Đunđek, Zlatko Jurković, Emil Karabaić, Nikola Pavan, Josip Mahulja te Josip Odobašić.

 

Zlatni orden

Doznali smo i da će novopečenome jubilarcu dogodine biti uručen Zlatni orden za 100 puta darovanu krv, i to na prigodnoj svečanosti koju u svom uredu redovito i sad već tradicionalno organizira predsjednik Republike Hrvatske. Osim za upućenje čestitki i iskaze divljenja novom jubilarcu na račun njegove plemenitosti, humanosti i altruizma, gradonačelnik Vasilić ovu je prigodu iskoristio i za detaljnije upoznavanje sa svim aspektima otočnog sustava prikupljanja krvi a koji se, istakli su Lončar i Jakominić, osim na provedbu redovitih godišnjih akcija darivanja oslanja i na brojnu te nadasve stabilnu “bazu” dobrovoljnih darivatelja.  Redovne akcije dobrovoljnog darivanja, istakla je Jakominić, u otočnoj ispostavi Doma zdravlja Primorsko-goranske županije organiziraju se četiri puta godišnje. Na njih se uvijek odazove solidan broj naših sugrađana. Međutim, rekla bih i da je zadana kvota od čak 135 krvnih doza po organiziranoj akciji pretjerana te kao takva teško ostvariva, obzirom na brojnost otočana. Ono što zasad uspijevamo realizirati jest 60 posto te kvote, a čemu u prilog ide i posljednje organizirana akcija tijekom koje su prikupljene 74 krvne doze, napomenula je ravnateljica GDCK Krk. No unatoč tome, Hrvatska je samodostatna po pitanju prikupljenih krvnih doza, što u ovome trenutku mnoge zemlje nisu, nastavila je Marija Jakominić.

 

Solidarnost na djelu

Ravnateljica je pri tom naglasila i da uz ovaj itekako važan segment djelovanja te organizacije, Gradsko društvo Crvenog križa provodi i čitav niz drugih, ništa manje vrijednih i važnih programa. Među ostalima, u red takvih programa spomenuta je uvrstila i humanitarne akcije “Solidarnost na djelu” u koju se tradicionalno uključuju sve otočne škole, programe edukacije djece i mladih na temu trgovine ljudima a koji se provode u suradnji s Policijskom postajom Krk te uspješno odrađene aktivnosti u sklopu nacionalne inicijative Crveni križ u plavom okviru, a koje su organizirane u suradnji s Planinarskim društvom Obzova. Tu je i nedavno najavljeno, novo izdanje akcije preventivnog pregleda madeža koju GDCK priređuje četiri puta godišnje, organiziranje i vođenja Kluba 60+ koji bilježi 15. obljetnicu djelovanja ali i provođenje itekako korisnog i potrebnog programa Pomoć u kući kojim je danas, na cijelom otoku, obuhvaćeno čak 130-ero korisnika.

Uz sve to, najavila bih naše sudjelovanje na velikoj svečanosti u Zadru kojom će se, 25. listopada ove godine, obilježiti 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa u našoj zemlji, zatim 70 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa te 30. godišnjica priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva, navela je ravnateljica Jakominić.

Otkrila je i da će motivirani svim tim jubilejima, predstavnici krčkog Gradskog društva već 27. listopada u Krku i sami prirediti svečanost dodjele priznanja zaslužnim darivateljima, a potom i svima onima koji su pomagali ili još uvijek pomažu realiziranju velikog broja aktivnosti i programa te važne otočne ustanove.

(Tekst preuzet- https://www.novilist.hr/rijeka-regija/otoci/vasilic-primio-zlatka-sindicica-koji-je-krv-darovao-vise-od-stotinu-puta/?fbclid=IwAR3se2mlEEjw9jWOvgCshK8H6AYx2L7ZA0coZYYiy2olCSGAk84DS8siYV8 )

Krèki gradonaèelnik Darijo Vasiliæ u svom uredu uprilièio sveèani prijam Zlatka Sindièiæa, dobrovoljnog darivatelja krvi koji je tom èinu pristupio više od stotinu puta. Druženju nazoèili i Marija Jakominiæ te Antun Lonèar, ravnateljica i predsjednik GDCK Krk (GRAD KRK, 19.10.2023)

Ostale vijesti

Edukacija prve pomoći građanstvu

Gradsko društvo Crvenog križa Krk povodom Svjetskog dana prve pomoći educiralo je osobe o prvoj pomoći- 12.09.2023. ( utorak ) u 19,00 sati u Omišlju , prostorija Kluba 60+ Omišalj Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do...

read more
Edukacije prve pomoći vrtićima

Edukacije prve pomoći vrtićima

Gradsko društvo Crvenog križa Krk povodom Svjetskog dana prve pomoći 08.09.2023. ( petak ) u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu PGŽ, Ispostava Krk, Dječjim vrtićem „ Katarina Frankopan „ Krk i Područnim vrtićem Malinska , dr. Ksenija Končarević je kroz igru...

read more
Mjerenje tlaka i šećera

Mjerenje tlaka i šećera

Povodom SVIJETSKOG DANA PRVE POMOĆI GDCK KRK je 07.09.2023. ( četvrtak ) , od 9,00 – 11,00 sati u KRKU, na VELOJ PLACI imao akciju mjerenja tlaka i šećera, te provodio aktivnosti: *Prva pomoć za građanstvo prigodnom prezentacijom osnovnih postupaka pružanja neodgodive...

read more
Skip to content