Mjesec borbe protiv ovisnosti

Odradili smo sa Policijskom postajom Krk, prevenciju ovisnosti povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti – 15.11.-15.12.2023.
Ovisnost se najjednostavnije može definirati kao stanje u kojemu osoba ne može funkcionirati bez određene supstance ili aktivnosti. U medicinskom smislu ovisnost se definira kao kronična, dugotrajna i recidivirajuća bolest. Ovisnost o drogama je potreba za neprestanim i daljnjim uzimanjem supstance.
Psihička ovisnost je potreba za uzimanjem supstance zbog produžetka iskustvenih i psihičkih efekata (npr. euforije – naglašenog osjećaja zadovoljstva).
Fizička ovisnost je stanje u kojemu prestanak uzimanja supstance uzrokuje poremećaje u radu organizma s pojavom neugodnih simptoma apstinencijske krize. Praćeno je potrebom za povećanjem doze s ciljem postizanja djelovanja kakvo je u početku izazivala manja količina supstance.
Droga je svaka supstanca koja se zloupotrebljava zbog njenog djelovanja na centralni živčani sustav – mozak. Droge se mogu podijeliti na legalne odnosno zakonom dozvoljene (alkoholna pića i duhanske proizvode) i ilegalne tzv. ulične droge.
Danas, osim ovisnosti o drogama, pažnja se usmjerava i na „nove ovisnosti“. To su nesupstancijalne ovisnosti koje se odnose na određene oblike ponašanja – ovisnost o novim tehnologijama (Internet, društvene mreže, videoigre) i ovisnost o kockanju.
Znakovi pojavljivanja bolesti ovisnosti
Najuočljiviji znak početka razvijanja bolesti ovisnosti kod djece, adolescenata i odraslih osoba je promjena ponašanja.
Ovisnost kod djece i adolescenata
Roditelji trebaju obratiti pažnju na sljedeće:
Uspjeh u školi
Redovitost odlazaka u školu
Količinu novaca kojom djeca raspolažu i na što ga troše
Promjene u običajnim socijalnim aktivnostima (izlasci, vrijeme izbivanja iz kuće, socijalne aktivnosti – prijatelji)
Bolest ovisnosti ne nastaje odjednom. To je proces za koji je potrebno vrijeme. Što ranija reakcija roditelja i okoline najbolji je put prema izlječenju.
Što roditelji mogu učiniti?
Svakodnevno komunicirati i pratiti ponašanje svoje djece
Pratiti njihov uspjeh u školi
Upoznati njihove prijatelje
Poticati odgovorno ponašanje kod djece i uključivati djecu u život obitelji
Svako dijete može početi uzimati drogu, a roditelji igraju ključnu ulogu u ranoj detekciji ovisnosti i pravovremenom reagiranju.
Ako uočite problem, ne bježite od njega. Ako vam je potrebna pomoć zatražite ju od stručnjaka (nastavnici, profesori, pedagozi, psiholozi, socijalni radnici, liječnici školske medicine, liječnici obiteljske medicine).

Ostale vijesti

Eko akcija Crveni križ u plavom okviru

Eko akcija Crveni križ u plavom okviru

Klub 60+ Omišalj odradio je eko akciju Crveni križ u plavom okviru 05.06.2024. godine, članice Kluba čistile su priobalje u uvali Voz. Crveni križ u plavom okviru ima za cilj razvijanje pozitivnih navika očuvanja okoliša i postupanja sa otpadom.

read more
Skip to content